Mai multe detalii, în pagina Știați că.
Este sindromul Down ereditar?
NU! Trisomia libera 21 este forma cea mai des intalnita a Sindromului Down si nu este ereditara.
Este Sindromul Down vindecabil?
Sindromul Down nu este o boala, ci o schimbare genetica definitiva.
Cât de des apare Sindromul Down?
El apare odata la 600-800 de nasteri. Sindromul Down apare in toata lumea, indiferent de rasa, cultura, religie, nivel social sau economic. Cu toate ca nu exista o statistica clara, se estimeaza ca in Romania traiesc aproximativ 30.000 persoane cu Sindromul Down.
Se înregistrează trisomia mai frecvent în pierderi de sarcina?
Mult mai frecvent. In aproape jumatate din pierderile de sarcini care au loc in primele 3 luni de sarcina, fatul prezinta un numar modificat de cromozomi.
Pot adulții cu sindrom Down să dea naștere la copii?
Da. O femeie cu sindrom Down poate sa dea nastere la un copil. Daca parintii ei nu au sindrom Down, probabilitatea teoretica pentru copil de a se naste cu acest sindrom este de 50%.
Au existat doar cateva cazuri de barbati care au avut sindrom Down si care au dat nastere la copii. Deci, revenim la ideea ca, in cazul in care partenera unui barbat nu a avut sindrom Down, probabilitate copilului de a avea acest sindrom este de 50%.
Daca ambii parteneri au sindrom Down, exista o mare probabilitate ca si copilul lor sa prezinte aceasta afectiune. Dar in situatia in care aceste cazuri sunt rare, este dificil de a estima niste procente precise.
Sunt toate persoanele cu Sindrom Down în stare să lucreze?
Da. Daca li se ofera sansa, ei pot lucra fie in ateliere protejate, fie in locuri de munca obisnuite in societate. Suportul de care au nevoie in viata de adult variaza de la caz la caz.
Sunt toți oamenii cu Sindrom Down la fel?
NU! Fiecare persoana cu Sindrom Down este unica in felul său. Gama de abilitati si dizabilitati, caracteristici, interese si realizari variaza foarte mult de la o persoana la alta. Sindromul Down la asociaza, dar nu le defineste.
Fiecare persoana are aptitudini, inclinatii si talente proprii. Fiecare este un individ aparte si trebuie respectat ca atare. Prejudecatile in privinta persoanelor cu Sindrom Down trebuie eliminate. Fiecare trebuie sa aiba exact aceleasi posibilitati ca oricare alt om.
Copiii cu Sindrom Down au dreptul la o educatie eficienta! Adultii trebuie sa aiba posibilitatea sa gaseasca un loc de munca pe piata libera si o locuinta proprie. Cuvintele pe care le folosim in descrierea persoanelor transmit un mesaj puternic.
Cuvintele reflecta atitudini, convingeri si valori. Persoanele cu Sindrom Down aud cum vorbim despre ele, acest lucru afectandu-le parerea despre sine. Intotdeauna referiti-va la o persoana cu Sindrom Down folosindu-i numele sau o descriere de genul: un copil/adult cu Sindrom Down, sau folosind termenul medical “Trisomia 21”.
Intotdeauna tratati persoana cu Sindrom Down intr-o maniera potrivita varstei sale. Persoanele cu Sindrom Down nu sunt copii toata viata lor.
Pot frecventa copiii cu Sindrom Down grădinițe și scoli?
Aproape toti copiii cu Sindrom Down pot frecventa gradinite obisnuite. Multi copii cu Sindrom Down urmeaza scolile de masa, putand invata sa scrie si sa citeasca.
Sora bunicii mele a avut sindrom Down. A murit la vârsta de 30 de ani, cu 40 de ani în urmă. Acest lucru ar putea însemna că există o probabilitate mare ca eu să nasc un copil cu această afecțiune?
Este putin probabil. Exista o probabilitate scazuta ca ea sa fi avut forma mostenita de translocare a sindromului Down, caz in care dvs. puteti fi purtator. Testarea cromozomiala nu a fost introdusa decat dupa 1959 astfel ca familia dvs. nu stie ce fel de sindrom Down ar fi putut avea.
Daca bunica dvs. a avut multi copii si nepoti care nu au fost afectati, este putin probabil ca ea sa fi fost purtatoare. Daca doriti sa fiti sigura pe deplin ca nu sunteti purtatoare, trebuie sa efectuati teste cromozomiale de sange.
Pot prezenta aceasta afectiune copiii formati in eprubete?
Da. Testele de cromozomi integrale nu sunt efectuate inainte de introducerea embrionului.
Ce implicație are vârsta părinților?
Varsta medie a parintilor copiilor cu Sindrom Down este de 28 de ani. Odata cu inaintarea in varsta creste riscul unei mame de a avea un copil cu Sindrom Down.
Ce influență are cromozomul adițional asupra dezvoltării spirituale?
Posibilitatile spirituale ale copiilor cu Sindrom Down au fost subapreciate. Capacitatea lor de a invata este uimitoare, daca li se acorda sansa de a se dezvolta. Oamenii de stiinta si pedagogii inca nu pot spune cat de mare este capacitatea de dezvoltare a persoanelor cu Sindrom Down.
In primul rand, acesti copii sunt la fel ca toti ceilalti copii. Inconjurarea lor cu multa dragoste si includerea lor in activitatile familiei si comunitatii constituie baza dezvoltarii lor.