Acasă »

Sunt toți oamenii cu Sindrom Down la fel?

NU! Fiecare persoana cu Sindrom Down este unica in felul său. Gama de abilitati si dizabilitati, caracteristici, interese si realizari variaza foarte mult de la o persoana la alta. Sindromul Down la asociaza, dar nu le defineste.

Fiecare persoana are aptitudini, inclinatii si talente proprii. Fiecare este un individ aparte si trebuie respectat ca atare. Prejudecatile in privinta persoanelor cu Sindrom Down trebuie eliminate. Fiecare trebuie sa aiba exact aceleasi posibilitati ca oricare alt om.

Copiii cu Sindrom Down au dreptul la o educatie eficienta! Adultii trebuie sa aiba posibilitatea sa gaseasca un loc de munca pe piata libera si o locuinta proprie. Cuvintele pe care le folosim in descrierea persoanelor transmit un mesaj puternic.

Cuvintele reflecta atitudini, convingeri si valori. Persoanele cu Sindrom Down aud cum vorbim despre ele, acest lucru afectandu-le parerea despre sine. Intotdeauna referiti-va la o persoana cu Sindrom Down folosindu-i numele sau o descriere de genul: un copil/adult cu Sindrom Down, sau folosind termenul medical “Trisomia 21”.

Intotdeauna tratati persoana cu Sindrom Down intr-o maniera potrivita varstei sale. Persoanele cu Sindrom Down nu sunt copii toata viata lor.